fbpx
Beagle

Beagle

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

  • Roturyhmä: Ajavat ja jäljestävät koirat (FCI 6)
  • Alkuperämaa: Iso-Britannia
  • Luonne: iloinen, seurallinen, määrätietoinen, älykäs
  • Rakenne: vankkarakenteinen, korkeus n. 33-40 cm
  • Väri: hyväksytyt englantilaisperäisen ajokoiran värit, paitsi maksanruskea. Valkoinen hännänpää.
  • Turkki: lyhytkarvainen

Beagle on seurallinen pienajokoira.

Beaglella on hyvä olla metsäretken jälkeen.

Historia

Beagle on esiintynyt tiettävästi 1400-luvun lopulla eräässä kirjassa, joka kertoo maalaisaateliston elämästä, mutta rotu on sitäkin vanhempi. 1500-luvulla beaglea ruvettiin erikoistamaan jänisten ajoon ja 1600-luvulla rotu alkoi levitä. 1500-1800-luvuilla beagle oli niin sanotusti kuninkaallinen rotu Englannissa.

Suomeen ensimmäiset beaglet tulivat vuonna 1911. Rekisteröintimääriltään beagle oli suurimmillaan vuonna 1976. FCI on hyväksynyt rodun vuonna 1987.

Beagle on brittiläisistä ajokoiraroduista pienin. Rotua on aina käytetty metsästykseen ja niin valtaosaa käytetään nykyäänkin.

Luonne ja käyttötarkoitus

Beagle on hyvin oma-aloitteinen, rohkea ja itsenäinen koira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Aktiivinen ja peloton beagle omaa vahvan riistavietin. Koira on älykäs, lempeä, itsenäinen ja se saattaa olla myös itsepäinen, jonka vuoksi tarvitseekin johdonmukaisen koulutuksen. Beagle viihtyy hyvin muiden koirien kanssa eikä sen kuulu olla vihainen tai arka.

dog Beagle breed standing in rack on a tight leash on green grass
Beagle on rohkea ja valpas koira.

Beagle on hyvin energinen ja leikkisä koira, joka on hyvä vainun saamisessa ja jäljen seuraamisessa. Saaliin jäljille päästyään määrätietoinen ja peräänantamaton beagle onkin haluton jättämään jäljestämisen kesken.

Beagle sopii esimerkiksi jänisten metsästäjälle sekä toimii hyvin myös harrastekoirana. Harrastuksista agility ja tottelevaisuuskokeet sopivat beaglelle. Joitain beagleja käytetään myös näyttelyissä. Beagle on nykyään myös seurakoira, vaikkakin Suomessa lähes yhdeksän kymmenestä beaglesta on metsästyskäytössä.

Terveys

Beagle on yleisesti terve rotu, eikä sillä esiinny vakavia sairauksia. Rodussa esiintyy häntä-, purenta-, lonkka- ja kivesvikaa. Myös epilepsiaa on havaittu vähän beaglella. Sairauksista yleisimpiä kuolinsyitä rodulla ovat erilaiset kasvaimet ja syövät. Merkittäviä kuolinsyitä metsästyskoirien keskuudessa ovat myös tapaturmat ja liikennevahingot.

Beagleilla on suuri ruokahalu, joten koirasta tulee herkästi ylipainoinen. Ruokintaan täytyy siis kiinnittää huomiota, sillä beagle usein syö ruokaa niin paljon kuin sitä on tarjolla. Rodun keskimääräinen elinikä on noin 13 vuotta.

 

Lähteet ja lisätiedot:

  • Kennelliiton rotumääritelmä
  • Kennelliiton jalostuksen tavoiteohjelma
  • http://www.beaglejarjesto.fi/i

Valaise ystäviäsikin koiratietoudella, tästä voit jakaa artikkelin eri kanaviin :) Kiitos!

Jätä kommentti